Adenosin SPECT Tallium Imaging

Inledning

Adenosinsingle-photon emission computed tomografi (SPECT) tallium (Tl-201) avbildning är ett icke-invasivt myokardskintigrafi (MPI) test (MPI). [1]

Denunderliggande principen för testet är att när hjärtmuskel är under stress får den sjuka ventrikeln mindre blodflöde än den normala hjärtmuskeln. SPECT-skanning som utförs efter stresshändelsen avslöjar fördelningen av tallium och därför det relativa blodflödet till de olika delarna av ventrikeln. Bilder erhålls också i vila och jämförs. tallium injiceras och tas upp av myokardcellerna så att den initiala fördelningen av spåraren återspeglar livskraftigt hjärtmuskel. Bilder tas sedan under stress (inducerad av adenosin) och i vila återspeglar myokardiell genomspolning och livskraft.

Förnärvarande används SPECT Tl-201 huvudsakligen för bedömning av myokardiell viabilitet när positronemissionstomografi (PET) eller magnetisk resonanstomografi viabilitetsbedömning inte är genomförbar. American Society of Nuclear Kardiologi (ASNC) rekommenderar att man inte använder adenosin SPECT TL-201/Technetium 99m, dual-isotop (rest-stress), avbildning för att upptäcka myokardischemi eftersom detta protokoll har hög strålningsexponering (upp till 23 mSv) jämfört med andra isotoper. [2] Tl-201 är en kaliumanalog, en radioaktiv isotop av tallium med en halveringstid på 73 timmar, som tas upp av myokardiella celler och detekterar ett område med hypoperfusion och hjärtinfarkt som en kall punkt. Det har många andra medicinska tillämpningar såsom renal medullär avbildning och tumördetektion. [3] I klinisk praxis används teknetium 99m-medel (TC-99m sestamibi och TC-99m tetrofosmin) oftare med SPECT-avbildning för att detektera myokardischemi ischemi på grund av låg strålningsexponering (4. 2—6. 3 mSv) jämfört med Tl-201. [2]

Adenosinär en nukleosid som består av adenin och d-ribos, en potent koronar vasodilator genom aktivering av A2A-receptorer i glatta muskler och endotel. [4] Det används som en kontinuerlig infusion i farmakologiskt SPECT-stresstest för patienter som inte kan träning för att öka koronarblodflödet och radioisotoperupptagningen av myokardceller med normal koronar genomspolning. Adenosin har flera biverkningar som korrelerar med aktiveringen av andra receptorer såsom A1AR, A2B och A3AR. Dessa sidoeffekter är lågt blodtryck, takykardi, atrioventrikulär block, bronkospasm, perifer vasodilatation och gastrointestinala symtom. [5] Andra kärlvidgande medel som också kan användas för farmakologiskt SPECT-stresstest är dipyridamol och regadenoson. Regadenoson är ett adenosinderivat och selektiv A2A-receptoragonist. Jämfört med adenosin är regadenoson dosering som en injektion på grund av lång halveringstid, och den har en mer gynnsam biverkningsprofil på grund av dess selektivitet mot A2A-receptorn. [6] Regadenoson är därför den vanligaste farmakologiska vasodilatorn som för närvarande används i farmakologiskt SPECT-stresstest (83%). [7]

indikationer

Indikationerför farmakologiskt SPECT-stresstest inkluderar patienter som inte kan träning eller har invalidiserande komorbiditet för följande ändamål [8]:

  1. Attdiagnostisera obstruktiv kransartärsjukdom (CAD) hos patienter med mellanliggande till hög pretest sannolikhet för ischemisk hjärtsjukdom (IHD) (klass I)
  2. Förriskbedömning hos patienter som är kända för att ha stabil IHD, särskilt med LBBB (klass I)
  3. Attutvärdera kranskärlsförträngning med osäker fysiologisk betydelse före revaskularisering (klass I)
  4. Attutvärdera nya eller förvärrade symtom som inte överensstämmer med ett akut koronarsyndrom (ACS) hos patienter som har stabil IHD (klass I)
  5. Föruppföljningsbedömning med 2 års eller längre intervall hos patienter som har stabil IHD med tidigare tecken på tyst ischemi eller med förhöjd risk för återkommande hjärthändelse, som har en historia av ofullständig koronar revaskularisering med en otolkbar EKG (klass IIa)

FarmakologisktSPECT-stresstest är lämpligt för patienter som inte kan träning eller har invalidiserande komorbiditet för följande ändamål [9]:

  1. Förnystartad eller nydiagnostiserad hjärtsvikt med systolisk dysfunktion i LV
  2. Förkammartakykardi oavsett risk för CAD
  3. Försvimning hos patienter med mellanliggande eller hög risk för CAD
  4. Förförhöjt troponin hos patienter utan ytterligare tecken på ACS
  5. Förpatienter med möjlig ACS utan tecken på ischemi i EKG och negativt eller minimalt förhöjt troponin
  6. Förpatienter med mellanliggande eller högrisk Duke löpband
  7. Föruppföljningsbedömning fem år efter CABG
  8. Förasymptomatiska patienter med hög IHD risk (ATP III-riskkriterier)
  9. Omtidigare icke-invasiv utvärdering tvetydig, borderline, eller discordant stresstestning
  10. Förkoronar kalcium Agatston poäng större än 400 eller högre än 100 med hög risk för IHD
  11. Preoperativriskbedömning vid mellanriskkirurgi eller vaskulär kirurgi för patienter med en eller flera kliniska riskfaktorer och dålig funktionsförmåga (< 4 MET)
  12. Viabilitetstestför patienter med svår systolisk dysfunktion i LV före revaskularisering
  13. Attutvärdera inducerbar ischemi inom tre månader efter ett akut koronarsyndrom hos patienter som är hemodynamiskt stabila utan återkommande symtom eller tecken på hjärtsvikt

Kontraindikationer

AbsolutaKontraindikationer

Defarmakologiska vasodilatatorerna är kontraindicerade i följande fall [2]:

  1. Obstruktivlungsjukdom med pågående väsande andning eller historia reaktiv luftvägssjukdom
  2. Andraeller tredje gradens AV-block utan pacemaker
  3. Sinusknutansjukdom utan pacemaker
  4. Systolisktblodtryck < 90 mmHg, särskilt i följande scenarier:
    1. Autonomdysfunktion
    2. Hypovolemi
    3. Vänsterhuvud kranskärlstenos
    4. Stenotiskklaff hjärtsjukdom
    5. Hjärtsäcksinflammationeller perikardiell effusion
    6. Stenotiskcarotidartärsjukdom med cerebrovaskulär insufficiens
  5. Okontrolleradhögt blodtryck (systoliskt blodtryck större än 200 mmHg eller diastoliskt BP större än 110 mmHg)
  6. Nyligen(mindre än48 timmar) användning av dipyridamol eller acetylsalicylsyra/dipyridamol
  7. Kändöverkänslighet mot farmakologiska vasodilatatorer
  8. Akutakoronarsyndrom
  9. Nyligen(2 till 4 dagar) efter akut hjärtinfarkt

RelativaKontraindikationer

  1. Sinusbradykardimed hjärtfrekvens mindre än 40 slag per minut
  2. Mobitztyp 1 andra gradens AV-block
  3. Förtäringav koffeinhaltiga livsmedel/drycker under de senaste 12 timmarna
  4. Allvarligaortastenos
  5. Beslag

Personal

Studienbör ske under överinseende av en styrelsecertifierad kärnkardiolog eller kärnradiolog.

Framställning

Patienterbör undvika oralt intag i tre timmar före testet utom för läkemedel med sippor vatten. Patienter bör undvika läkemedel som innehåller metylxantiner eller koffein och mat/dryck med koffein i 12 timmar eftersom dessa produkter stör verkan av farmakologiska vasodilatatorer och bly till dålig bildkvalitet. [10] Dipyridamol bör också undvikas under 48 timmar före testet eftersom det kan bly till svår lågt blodtryck. Patienter bör undvika att bära metaller eller andra potentiella dämpare (e. g. , behåar med under-wire) eftersom dessa objekt kan bly till dämpning artefakter och dålig bildkvalitet.

Teknik

Detfinns många protokoll för farmakologisk SPECT-studie. Följande protokoll är de två vanligaste protokollen som används i klinisk praxis [2]:

1. Tl-201 Stress/Omfördelning Vila

Dettatest är ett perfusionstest och ett livskraftstest. Följande är stegen i detta protokoll:

  1. Enpatient injiceras med farmakologisk vasodilator (adenosin (140 mcg/kg/min kontinuerlig infusion i sex minuter) eller regadenoson (en dos av 0. 4 mg injektion)) och en Tl-201 radiospårare
  2. Stress-hjärtbildertas sedan efter 15 minuter med gammakameror
  3. Vilahjärtbilder tas sedan efter 2. 5 till 4 timmar med gammakameror. (Detta steg är valfritt baserat på stressen hjärtbilder)
  4. Omfördelningav hjärtbilder tas sedan efter 24 timmar från den första injektionen med gammakameror. (Detta steg är valfritt baserat på stress och vilande hjärtbilder)

2. Tl-201 Vila/Omfördelning

Dettaprotokoll används endast för ett lönsamhetstest. Följande är stegen i detta protokoll:

  1. Enpatient injiceras med en Tl-201 radiospårare i vila
  2. Vilahjärtbilder tas sedan efter 15 minuter med gammakameror
  3. Omfördelningav hjärtbilder tas sedan efter 3 till 4 timmar eller 24 timmar från den första injektionen med gammakameror. (Detta steg är valfritt baserat på stress och vila hjärtbilder)

komplikationer

Deflesta biverkningarna av detta test är relaterade till farmakologiska vasodilatatorer och är vanligtvis självbegränsade. Dessa läkemedel har emellertid korrelationer med en allvarlig biverkning såsom hjärtinfarkt. [11] [12] De vanliga biverkningarna av dessa läkemedel är rodnad, huvudvärk, obehag i bröstet, andnöd, gastrointestinalt obehag, yrsel, AV-block, parestesi, lågt blodtryck, nervositet och arytmier. Aminofyllin (50 till 250 mg) eller koffein bör användas för att vända effekterna av farmakologisk vasodilator om en patient utvecklar allvarliga biverkningar såsom lågt blodtryck med SBP mindre än 80 mmHg, 2: a eller 3: e gradens AV-block, arytmi, väsande andning, svår bröstsmärta med ST-segmentdepression eller tecken på dålig genomspolning. [2]

Allapatienter ska informeras om att myokardskintigrafi också ökar exponeringen för signifikant strålning (mer än en CT-skanning).

Detfinns också en liten risk för en allergisk reaktion på radiokontrasten.

Allapatienter som är stressade med adenosin måste avstå från koffeinhaltiga livsmedel, coladrycker och mediciner i minst 12 timmar före proceduren. Dessutom avbryts både teofyllin och aminofyllin dimma 24 timmar före testet.

Kliniskbetydelse

SPECT-stresstesthar visat sig ha utmärkta diagnostiska och prognostiska värden för IHD. Känsligheten, specificiteten och noggrannheten hos SPECT-stresstestet för diagnos av kransartärsjukdom är 82%, 76% respektive 83%. [13] risk hjärthändelser (hjärtdöd eller hjärtinfarkt) hos patienter med normal SPECT-skanning är mindre än 1% per år. Hastigheten av hjärthändelser ökar signifikant med försämring av resultaten av genomsökning av hjärtbilder. [14] [15]

Förbättraresultaten från hälso-och sjukvården

Hälso- och

sjukvårdspersonal i klinisk praxis bör känna till SPECT-talliumavbildningsstudien. Det är ett verktyg för att bedöma myokardiell livskraft när andra tester inte är tillgängliga. En kärnkardiolog utför vanligtvis testet med ett team av sjuksköterskor och radiologitekniker. En sjuksköterska är dedikerad till övervakning av patienten under testet och ansvarar för att återupplivningsutrustning finns i sviten innan testet påbörjas. En farmaceut som specialiserat sig på nukleärmedicin bör hjälpa till med korrekt dosering. Vid alla tidpunkter under testet måste vitala tecken och syresättning registreras med några minuters mellanrum. Om avvikelser upptäcks bör laget omedelbart underrättas om avvikelsen. Ett teamtillvägagångssätt är avgörande för att förhindra komplikationer från SPECT-talliumtestet.

SPECT-stresstestethar visat sig ha utmärkta diagnostiska och prognostiska värden för IHD. Känsligheten, specificiteten och noggrannheten hos SPECT-stresstestet för diagnos av kransartärsjukdom är 82%, 76% respektive 83%. [13]

Sjuksköterskeprofessionen, Allierad hälsa, och interprofessionella teaminterventioner

Sjuksköterskanska se till att patienten inte har intagit koffeinhaltiga drycker eller colas under minst 12 timmar före ingreppet. Dessutom måste sjuksköterskan se till att patienten inte tog teofyllin under 24 timmar före testet. Laboratorierna bör kontrolleras för njurfunktion och eventuell allergi mot kontrastfärgen ska dokumenteras.

Sjuksköterskeprofessionen, Allierad hälsa, och interprofessionell teamövervakning

Innanadenosin injiceras måste patienten vara på en hjärtmonitor och ha en intravenös linje. Vitalerna ska mätas vid baslinjen och därefter varannan minut. En dedikerad sjuksköterska måste övervaka patienten under proceduren. Efter proceduren bedöms patientens vitaler under de närmaste 45-90 minuterna.

Författare

Talal Alzahrani1; Neeraj Khiyani2; Roman Zeltser3.
Affiliations:
1 The George Washington University

2 Thomas Jefferson University Hospital

3 Hofstra Northwell School of Medicine

This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), 2022, StatPearls Publishing LLC.

Referenser

1. Iskandrian AS. Single-photon emission computed tomographic thallium imaging with adenosine, dipyridamole, and exercise. Am Heart J. 1991 Jul;122(1 Pt 1):279-84; discussion 302-6. [PubMed: 2063758]
2. Henzlova MJ, Duvall WL, Einstein AJ, Travin MI, Verberne HJ. ASNC imaging guidelines for SPECT nuclear cardiology procedures: Stress, protocols, and tracers. J Nucl Cardiol. 2016 Jun;23(3):606-39. [PubMed: 26914678]
3. Lebowitz E, Greene MW, Fairchild R, Bradley-Moore PR, Atkins HL, Ansari AN, Richards P, Belgrave E. Thallium-201 for medical use. I. J Nucl Med. 1975 Feb;16(2):151-5. [PubMed: 1110421]
4. Borea PA, Gessi S, Merighi S, Vincenzi F, Varani K. Pharmacology of Adenosine Receptors: The State of the Art. Physiol Rev. 2018 Jul 01;98(3):1591-1625. [PubMed: 29848236]
5. Verani MS. Pharmacological stress with adenosine for myocardial perfusion imaging. Semin Nucl Med. 1991 Jul;21(3):266-72. [PubMed: 1948115]
6. Garnock-Jones KP, Curran MP. Regadenoson. Am J Cardiovasc Drugs. 2010;10(1):65-71. [PubMed: 20063904]
7. 2013 American Society of Nuclear Cardiology / MedAxiom Nuclear Survey. J Nucl Cardiol. 2014 Apr;21 Suppl 1:5-88. [PubMed: 24619286]
8. Fihn SD, Gardin JM, Abrams J, Berra K, Blankenship JC, Dallas AP, Douglas PS, Foody JM, Gerber TC, Hinderliter AL, King SB, Kligfield PD, Krumholz HM, Kwong RY, Lim MJ, Linderbaum JA, Mack MJ, Munger MA, Prager RL, Sabik JF, Shaw LJ, Sikkema JD, Smith CR, Smith SC, Spertus JA, Williams SV., American College of Cardiology Foundation. American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. American College of Physicians. American Association for Thoracic Surgery. Preventive Cardiovascular Nurses Association. Society for Cardiovascular Angiography and Interventions. Society of Thoracic Surgeons. 2012 ACCF/AHA/ACP/AATS/PCNA/SCAI/STS Guideline for the diagnosis and management of patients with stable ischemic heart disease: a report of the American College of Cardiology Foundation/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines, and the American College of Physicians, American Association for Thoracic Surgery, Preventive Cardiovascular Nurses Association, Society for Cardiovascular Angiography and Interventions, and Society of Thoracic Surgeons. J Am Coll Cardiol. 2012 Dec 18;60(24):e44-e164. [PubMed: 23182125]
9. Hendel RC, Berman DS, Di Carli MF, Heidenreich PA, Henkin RE, Pellikka PA, Pohost GM, Williams KA., American College of Cardiology Foundation Appropriate Use Criteria Task Force. American Society of Nuclear Cardiology. American College of Radiology. American Heart Association. American Society of Echocardiology. Society of Cardiovascular Computed Tomography. Society for Cardiovascular Magnetic Resonance. Society of Nuclear Medicine. ACCF/ASNC/ACR/AHA/ASE/SCCT/SCMR/SNM 2009 Appropriate Use Criteria for Cardiac Radionuclide Imaging: A Report of the American College of Cardiology Foundation Appropriate Use Criteria Task Force, the American Society of Nuclear Cardiology, the American College of Radiology, the American Heart Association, the American Society of Echocardiography, the Society of Cardiovascular Computed Tomography, the Society for Cardiovascular Magnetic Resonance, and the Society of Nuclear Medicine. J Am Coll Cardiol. 2009 Jun 09;53(23):2201-29. [PubMed: 19497454]
10. Tejani FH, Thompson RC, Kristy R, Bukofzer S. Effect of caffeine on SPECT myocardial perfusion imaging during regadenoson pharmacologic stress: a prospective, randomized, multicenter study. Int J Cardiovasc Imaging. 2014 Jun;30(5):979-89. [PMC free article: PMC4008779] [PubMed: 24737255]
11. Hsi DH, Marreddy R, Moshiyakhov M, Luft U. Regadenoson induced acute ST-segment elevation myocardial infarction and multivessel coronary thrombosis. J Nucl Cardiol. 2013 Jun;20(3):481-4. [PubMed: 23460076]
12. Shah S, Parra D, Rosenstein RS. Acute myocardial infarction during regadenoson myocardial perfusion imaging. Pharmacotherapy. 2013 Jun;33(6):e90-5. [PubMed: 23471769]
13. Al Moudi M, Sun Z, Lenzo N. Diagnostic value of SPECT, PET and PET/CT in the diagnosis of coronary artery disease: A systematic review. Biomed Imaging Interv J. 2011 Apr;7(2):e9. [PMC free article: PMC3265156] [PubMed: 22287989]
14. Machecourt J, Longère P, Fagret D, Vanzetto G, Wolf JE, Polidori C, Comet M, Denis B. Prognostic value of thallium-201 single-photon emission computed tomographic myocardial perfusion imaging according to extent of myocardial defect. Study in 1,926 patients with follow-up at 33 months. J Am Coll Cardiol. 1994 Apr;23(5):1096-106. [PubMed: 8144775]
15. Johnson NP, Schimmel DR, Dyer SP, Leonard SM, Holly TA. Survival by stress modality in patients with a normal myocardial perfusion study. Am J Cardiol. 2011 Apr 01;107(7):986-9. [PubMed: 21256467]